21 лютого - Міжнародний день рідної мови!

До мови серцем пригорнись!
Мова - це не тільки засіб спілкування... Мова - це виражена культура і знань людини, її патріотизму, мудрості, її поглядів і переконань, її приналежності до певної нації, народу, держави...
За даними французьких лінгвістів, у світі існує 5621 мова й діалект і лише 500 з них добре вивчені, а 1400 мов є такими, що вимирають. Лише в одній державі Папуа - Нова Гвінея 1010 мов і діалектів.
Українська мова - одна з найстаріших мов світу. А за дослідженнями учених різних країн, наша мова є праматір'ю індоєвропейських мов. Це означає, що саме від української мови народились і розвинулися мови індоєвропейської групи. Більше того, українська мова визнана однією з трьох найкращих мов світу, разом з французькою та італійською. ице сталося 1928 р. на Міжнародному конкурсі мов світу, і ще за кілька років потому, коли наша мова зайняла почесні 2-е та 3-є місця серед багатьох тисяч мов світу. Тож можемо по праву радіти і пишатися, що з - поміж майже 6-и тисяч мов світу наша мова - нйкраща, найбагатша, наймилозвучніша і найкрасивіша.
Російський дослідник Р.Подольський вважає, що українська мова належить до найдавніших мов світу, і стверджує, що той, хто володіє українською мовою, володіє ключем не лише до мов сучасного слов'янського погніздов', а й до мов давніх і забутих. Вона красива і багата.
На луг весняний схожа рідна мова.
Іде, заквітчана квітками, як в вінку.
Вона чарівна, дивна, світанкова...
Послухай серцем мову гомінку.
Вона звучить і лагідно, й пісенно,
І кольором, і звуком виграє.
Із вуст борців у світ летить натхненно,
І стільки в ній краси та сили є!
У ній звучить природа України,
Її традиції, минуле й майбуття,
Любов струмує радісно й дитинно.
У рідній мові - наше все життя.
Вона барвиста, чиста, веселкова
І милозвучна, світла, як весна.
На луг весняний схожа рідна мова.
На цілий світ -така одна - єдина,
Чарівна мова з ніжністю весни.
Ти рідну мову знай, бо ти - людина,
І гордо з нею йди у світ ясний!

Немає коментарів:

Дописати коментар