Вода - для життя


Вода - важливий фактор життєдіяльності людини

Людина здавна мріяла про безсмертя. Мандрівники в заморських країнах, алхіміки в лабораторіях настирливо шукали еліксир життя та джерело вічної молодості. Та вони й не здогадувалися, що таємничий еліксир — це звичайна вода. Та сама вода, що заповнює моря, озера, річки, випадає на землю дощами, вкриває її сніговою ковдрою. Вода, без якої немож- ливе існування всього живого.
Вода-найдивовижніше і найпоширеніше природне з’єднання - джерело життя на Землі. Вона - невід’ємна умова існування, здоров’я і активної діяльності людини.
Вода посідає особливе місце в порівнянні з іншими речовинами, відомими на Землі. Чим глибше вчені пізнавали воду, тим більше переконувалися в оригінальності її поведінки, в неймовірності її властивостей, в нових, ще не до кінця розкритих її структурних особливостях.
Вода, можна сказати, - найпопулярніша і найзагадковіша рідина з усіх існуючих на Землі. Поети присвячували їй дивовижні рядки. Прозаїки навіть про ”краплю роси” написали безліч сторінок. А вчені й донині , як і сотні літ назад, не можуть дати точні відповіді на начебто нескладне питання : що таке вода?
Вода - це початок всього існуючого на Землі, казали в стародавні часи.
Вода - це проста речовина, єдина і неподільна, вважали у середні вік.

ЦІКАВО ЗНАТИ, ЩО...
Вода дуже корисна школярикові, організм у шкільному віці потребує близько 1,5 – 2 л. Рідини, яка зазвичай надходить із їжею. Удень склянка води додає енергії, забезпечує якість мислення. Увечері допомагає печінці виробляти жовч для ранкового травлення. Добре брати із собою до школи джерельну водичку в пластиковій пляшці.
***   ***   ***   ***   ***  
У Чорному морі налічується 167 видів риб. Вони унікальні не тільки за видами, але і за свохми назвами. Багато хто з цих названий, як хижі і домашні тварини, птахи, різні предмети і явища - бички, корови, лисиці, коти, собаки, голки, гієни, рябчики, миші, півні, павичі, перепелиці, звіздарі, султанки, дракони…
***   ***   ***   ***   ***
Мешканці бразильського міста Пара визначають час не за годинником і навіть не за сонцем, а за дощем; невеликі тропічні зливи випадають у місті кілька разів на день і майже завжди в один і той самий час.
***   ***   ***   ***   ***
Багато рослин і тварин живуть тільки у воді: риби, водорості, кити, дельфіни...
***   ***   ***   ***   ***
У найглибшій точці Світового океану (Маріанський жолоб, 11034 м.) кинутій у воду залізній кульці потрібно більше години, щоб досягти океанського дна...
***   ***   ***   ***   ***
Хмари утворюються з водяної пари. Цей невидимий газ не виказує себе, поки в повітрі не з'вляються крихітні часточки пилу. Водяна пара осідає на них і перетворються на маленькі краплинки. Вони й утворюють хмари. Але це не означає, що зараз же піде дощ. Краплинки зливаються одна з одною, ростуть. Коли краплинки стануть такими важкими, що не можуть триматися в хмарі, починається дощ. Якщо краплинки невеликі, дощ мрячить, якщо великі та їх багато - іде сильний дощ, злива... 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар